Honda K20 K24 sensör bilgisi ve bağlantı şeması

1718035386320.png

Krank ve egzantrik kasnağı tipi​

K serisi bir krank sensörü ve 2x kam sensörü kullanır. Krank tetiğinde 12x diş artı krank senkronizasyonu için kullanılan 1x ekstra diş bulunur. Egzoz kam sensörü motor senkronizasyonu için kullanılır ve giriş kam sensörü iVTEC giriş kamı konumlandırması için kullanılır. Tüm sensörler Hall tipidir.

Krank Tetiği
DocsDisplay


Kam Tetikleyici
DocsDisplay

Tetikleyici Yapılandırması​

1718016600849.png1718016645702.png
1718016669686.png

Krank Sensörü (CKP)​

K20'de Hall Etkisi krank sensörü vardır.
DocsDisplay



Kablolama​

Sensör pinlerine bakma
DocsDisplay


DocsDisplay

K20 Krank Sensörü Kablolaması (Mavi Konektör)

#Tanım
1Sinyal beyine
2topraklama - sensör şasesine
312V+ ana röleye
K24 Krank Sensörü Kablolaması (Gri Konnektör)
#Tanım
112V+ ana röleye
2Sinyal beyine
3topraklama - sensör şasesine

Kam Sensörü​

Hem giriş hem de egzoz kam sensörleri Hall Etkisidir. Egzoz Kam Sensörü ECU'ya Ana giriş için kullanılır. Giriş Kam Sensörü iVTEC kontrolü için kullanılır.

DocsDisplay


Konektörün arkasından, serbest bırakma tırnağı yukarı bakacak şekilde.
1 | 2 | 3
Emme Kamı
#Tanım
1Sinyal - Emme Kamı (Mavi/Beyaz) beyine
20V Kahverengi/Sarı sensör şasesine
312V Sarı/Siyah ana röleye
Egzoz Kamı
#Tanım
1Sinyal - Egzoz Kamı (Yeşil) beyine
20V Kahverengi/Sarı sensör şasesine
312V Sarı/Siyah ana röleye

Ateşleme sistemi​

K20 motoru, buji başına bir ateşleme bobini ile Doğrudan Ateşleme kullanır. Bobinlerin dahili bir ateşleyici modülü vardır ve doğrudan ECU'ya bağlanır.
Ayarlar, Düşen Kenarlı Sabit Şarj şeklindedir. Yanlış ayarların seçilmesi bobine ve muhtemelen ECU'ya zarar verecektir.

DocsDisplay


#Tanım
1ECU Sinyali
2Silidiir kapağı şasesine
312V+ ana röleye



bobin dwell time ayarı

DocsDisplay
enjektör deadtime ayarı

Bir enjektöre belirli bir süre boyunca açılması komutu verildiğinde ölü süre, enjektörün bu süre zarfında fiili olarak açık olmadığı süredir. Solenoide enerji verip açılmaya başlama süresini ve kapanma süresini de kapsar. Yakıt akışının tam kapasitede olmadığı enjektörün açılıp kapandığı geçici dönemler de vardır, dolayısıyla bu kayıp pik akış süresi de dikkate alınır.

DocsDisplay

Değişken Kam Kontrolü (iVTEC ve VTEC)​

K20 motoru hem sürekli değişken emme kamı zamanlama sistemini (iVTEC) hem de açık/kapalı değişken kaldırma sistemini (VTEC) kullanır.

Kam Kontrolü (iVTEC)​

Kam Kontrolü işlevi iVTEC sistemi için kullanılır. Bu, giriş kam sensörünün yapılandırılmasını ve yağ solenoidini çalıştıracak bir çıkışı gerektirir.

Kam Kontrolü Anahtarlamalı (VTEC)​

Kam Kontrolü Anahtarlamalı işlevi VTEC sistemi için kullanılır. Yalnızca yüksek yan tahrik kapasitesine sahip bir çıkış gerektirir.

Sistem açıklaması​

DocsDisplay

kaynak: https://dustrunnersauto.com/
Honda neden bu sistemi uyguluyor? Bunu, daha fazla beygir gücü ve daha iyi yakıt ekonomisi sağlayan optimum motor verimliliğini artırmak için uygularlar. Eksantrik mili krank milinin yarısı kadar hızlı döndüğünden, optimum valf örtüşmesi ve zamanlaması her devirde farklıdır.
Kaslı arabalarda eksantrik mili tasarımı nedeniyle rölantide bu eğim vardır. Özellikle yüksek devir beygir gücü için bir eksantrik mili tasarlayarak, motorun düşük devirde düzgün çalışmasından ödün vermelisiniz. Bu fedakarlık, motorun rölantide yavaşlamasına neden olan şeydir.

VTEC-E​

VTEC-E standart VTEC'ten oldukça farklıdır çünkü Honda onu yüksek devirlerde optimum beygir gücü için tasarlamadı, bunun yerine düşük devirlerde optimum yakıt verimliliği için tasarladı. VTEC-E bunu, motoru normal 16 valfli motor yerine 12 valfli bir motor olarak çalışmaya etkili bir şekilde zorlayarak yapar. Bunu ikinci emme valfinin tamamen açılmasına izin vermeyerek yapar.
VTEC-E tasarımı yakıt tüketimini oldukça azaltır ancak standart VTEC'in ürettiği yüksek beygir gücü rakamlarından yoksundur. Bu tip VTEC, yakıt tasarruflu Honda modellerinin çoğunda standarttır.

VTC​

i-VTEC'e geçmeden önce, tüm bunların nasıl çalıştığını daha iyi anlamanızı sağlamak için VTC'yi hızlıca ele almak istiyoruz. Değişken Zamanlama Kontrolü (VTC), eksantrik mili dişlisinin sürekli olarak değişken olmasını sağlayan bir mekanizmadır. Değişken eksantrik mili dişlisi, valf örtüşmesinin herhangi bir RPM'de ayarlanmasına olanak tanır. Valf örtüşmesinin farklı RPM aralıklarında ayarlanmasıyla verimlilik ve güç seviyeleri büyük ölçüde iyileştirilir.
Honda bu sistemi emme eksantrik milinde kullanıyor ancak egzoz eksantrik milinde kullanmıyor çünkü egzoz eksantrik milinde VTC'ye sahip olmanın sağladığı kazançlar çok azdır. VTC her zaman aktiftir ve herhangi bir RPM'de optimum motor verimliliği ve gücü için valf örtüşmesini ayarlar.

iVTEC​

Akıllı Değişken Zamanlama (ve kaldırma) Elektronik Kontrollü (iVTEC), VTEC ve VTC'yi tek bir ünitede birleştiren bir sistemdir. Tahmin edebileceğiniz gibi, her iki dünyanın en iyileri birleştirildiğinde inanılmaz derecede verimli ve güçlü bir motor elde edilir. Sistemin VTEC kısmında biri düşük devirler için, diğeri yüksek devirler için olmak üzere iki farklı eksantrik mili profili bulunmaktadır. Sistemin VTEC kısmı valf örtüşmesinin her an ayarlanmasına olanak tanır, bu da çok daha fazla verimlilik ve biraz daha iyi performans sağlar.
K20A2: K20A2 VTEC sistemi 5.800 RPM'de devreye girerken, VTC sistemi her zaman aktiftir. Bu iki sistemin birleşimi (iVTEC), tek başına VTEC'ten yaklaşık on beygir gücü daha fazla üretir. K20A2, Acura RSX Type S ve TSX'te mevcuttur.
K20A3: K20A3 iVTEC sistemi A2'nin sisteminden çok farklıdır. VTC'li VTEC-E'dir ve gerçekten iVTEC olarak sınıflandırılmamalıdır. Düşük RPM'de yalnızca bir emme valfi açılır, bu da yakıt tüketimini azaltır, ardından 2.200 rpm'de ikinci emme valfini devreye sokarak normal 16 valfli bir motor gibi çalışmasına olanak tanır.
DocsDisplay

kaynak: https://dustrunnersauto.com/

A2'nin iVTEC sistemine çok benzer şekilde VTC, A3'te her zaman aktiftir. K20A3, RSX tabanı, Civic SI, Accord, CRV ve Element ile birlikte gelir.

Beygir Gücünü Nasıl Arttırır?​

VTEC sisteminin beygir gücünü nasıl arttırdığı biraz kafa karıştırıcı olabilir, bu yüzden sizin için bunu açıklamama izin verin. Beygir gücü yalnızca Tork X RPM'nin bir ölçüsüdür. Torku arttırmak için motora daha fazla hava ve yakıt girmesine izin vermelisiniz.
Valflerin daha fazla ve daha uzun süre açılması gerekiyorsa silindire emilen hava miktarı artırılabilir. Eksantrik mili krank milinin yarısı kadar hızlı döndüğünden, tüm devir aralıkları için optimize edilemez. Birden fazla eksantrik mili lobuna sahip olmak, çeşitli devir aralıkları için kaldırma kuvvetini ve süreyi en üst düzeye çıkarmanıza olanak tanır.
Eksantrik mili hem yüksek hem de düşük devir aralıkları için optimize edildiğinden bu aralıklarda daha fazla tork üretir. Özellikle yüksek devirlerde daha fazla tork, daha fazla beygir gücüne eşittir.

Özet​

Anlaşılması gereken çok fazla bilgi var. Unutmayın, iVTEC, VTEC ve VTC'yi K20A2'de tek bir ünitede birleştirir. K20A3'teki iVTEC, daha çok yakıt verimliliği odaklı bir sistem olan VTEC-E ve VTC'nin birleşimidir.

Gaz Kelebeği Konum Sensörü (TPS)​

DocsDisplay


#Tanım
1şase - sensör şasesi
2Sinyal - beyine
35V+ beyine

Map sensörü​

K20, girişte bir MAP sensörüyle birlikte gelir.
DocsDisplay


#Tanım
15V+ beyine
2Sinyal beyine
3şase - sensör şasesine

Araç hız sensörü​

K20'de Hall Etkisi hız sensörü bulunur.
DocsDisplay


MY02-04
#Tanım
1sensör şasesi
212V+ ana röleye
3Sinyal beyine
MY05
#Tanım
112V+ ana röleye
2Sinyal beyine
3sensör şasesi

OEM ECU'su​

DocsDisplay


ECU Bağlantısı


rsx-ecu-pinouts-a-b-560x630_1024x1024.jpg
rsx-ecu-pinouts-c-d-e-526x630_1024x1024.jpg



DocsDisplay
DocsDisplay
DocsDisplay
DocsDisplay
DocsDisplay
DocsDisplay
DocsDisplay
DocsDisplay
DocsDisplay
 
Son düzenleme:
Geri
Üst